Kost

Morgenmad
De børn, der kommer mellem kl. 6.30 og 7.30 tilbydes morgenmad i Børnehuset. Der serveres havregryn, havregrød og cornflakes med let- eller minimælk til.
Børnene må gerne selv medbringe morgenmad, men denne skal være SUND.
For at bilen kan køre godt, skal den have den rigtige diesel eller benzin med det rigtige oktan tal. Dette gælder også for børn og voksne. Jo bedre bund barnet har fået lagt, jo længere tid kan barnet være i gode relationer med de øvrige børn, jo mere roligt og afbalanceret er barnet.

  • Eksempel på sund morgenmad: grovbolle, rugbrød, havrefras, mysli, almindelig yoghurt.
  • Eksempel på usund morgenmad: sukkerholdige cerealier som cocopops, frosties, honeyloops og lignende, små søde yoghurter, lyst brød, nutellamad osv..

 

Frokost
Ved 11-tiden spiser børnene deres medbragte madpakker. Til frokosten serveres vand.
Madpakken er igen vigtig at holde sund, så barnet kan fortsætte den gode tilstand. En klapsammen-mad med leverpostej, ost, fisk, æg, mørk chokolade, restekød fra aftensmaden, osv. Det kan også være restemad fra aftensmaden til opvarmning.

Eksempler på sunde og gode ting i madpakken, udover rugbrødsmadderne:

  • Grønsagsstave af blomkål, gulerødder, agurk, små tomater
  • Frugt, god ost skåret i stænger, nødder, lidt tørret frugt, oliven
  • Et stykke knækbrød, en halv grovbolle eller en grov kiks

Eksempler på usunde ting i madpakken

  • Små sukkerholdige yoghurter, chips, slik
  • Mælkesnitte, knoppers, myslibar med chokolade, kiks, kage osv.


Maddage
Hver stue har en maddag om måneden. Stuen vælger sammensætning for maddagen, varm eller kold. I forældre medbringer ingredienser, pålæg eller lign. Og gerne så sunde madvarer som muligt.

Eftermiddag
Ca. kl. 14.00 spiser vi frugt. Børnene medbringer selv frugt og gerne brød til eftermiddagsmaden – lægges i kurv i køleskabet.

For vuggestuen gælder en udvidet frugtordning, med frugt til formiddag og eftermiddag, samt brødordning.

Fødselsdag
Når der er fødselsdag i Børnehuset skal dette selvfølgelig fejres, men vi opfordrer forældre til at holde igen med de søde sager. Det betyder ikke at is, slik og kage er forbudt, men børnene kan sagtens nøjes med én af tingene kombineret med fx frisk frugt og juice.
En anden mulighed kan være at medbringe ingredienser til en varm ret som børn og forældre kan fremstille i fællesskab.
Se også vores fødselsdagspjece.   Download: Folder om kostpolitik til hverdag fødselsdage og særlige arrangementer (docx - 451 kb)


Ekstra
Turmadpakker: Når vi tager på ture ud af huset skal jeres barn have en ”turmadpakke” med. Dette betyder egentlig blot, at maden skal være nem at gå til, når man sidder ude i naturen og spiser. Vælg pålæg der ikke snasker for meget. Det er også en god ide at pakke madderne ind enkeltvis, så er de nemmere at åbne og holde styr på.
Til maden drikker vi vand fra vore drikkedunke – saft, juice osv. er ikke tilladt.

Allergi og kosthensyn
Har jeres barn fået konstateret allergi eller intolerance overfor nogle bestemte fødevarer, skal I medbringe en lægeerklæring, så vi understøtter den rigtige ernæring for jeres barn.

Måltidskulturen
Vi sidder sammen og spiser ved borde på stuerne i egne grupper i en hyggelig og rolig atmosfære.
Børnene opfordres altid til at spise et stk. brød først, for at få god energi at køre på.
Vi opfordrer til sunde madpakker, der giver børnene god og brugbar energi.
Har et barn kiks eller andet sukkerholdigt snacks i madpakken, lader vi barnet spise det, men tager en snak med jer forældre om sundhed.